Ca. 20-24 stk.
4 dl lunkent vand
50 g øko gær
2 tsk ahornsirup
100 g smør
5 dl mælk
2 tsk eddike
1 tsk vanillesukker
2 tsk xanthan gum (kan undlades)
2 salt
2 tsk kardemomme
50 g fiber HUSK (gul)
50 g havremel, glutenfri
100 g maizena majsstivelse
100 g rismel
100 g tapiokamel
150 g majsmel
200 g durramel/sorghummel
Vand, gær og sirup blandes sammen.
Bland alle de tørre ingredienser sammen.
Smelt smør og hæld mælken der i.
Tilsæt eddike til vandet før du blander en smule af de tørre ingredienser i.
Bland derefter smør, mælk og til sidst resten af de tørre ingredienser i.
Dejen røres hurtigt med piskeris eller på røremaskine i 3-5 minutter.
Dejen kan håndteres med det samme med lidt olie på fingrene, eller du kan lade den hvile i 5-10 min, dele dejen i 20-24 stykker, og forme dem til boller.
Sættes med 1-2 cm imellem i en bageform eller bradepande.
Lad dem gerne hæve tildækket i 30-120 minutter, afhængig af hvad du har tid til.
Disse boller på billedet ovenfor hævede lidt for tæt sammen og var ikke høje nok da de var uden xanthan gum. Derfor kan det være en fordel med xanthan gum i dejen selvom at mange tøver med at købe noget de ikke kender så godt.
Forvarm ovnen til 250 grader varmluft.
Bages i 10 min på 250 grader og derefter sænkes temperaturen til på 200 grader og de bages i yderligere 10-15 minutter.
Hveder er super lækre når de er ristede sprøde lige inden de skal spises.
Normalt varmer jeg altid bagværk i en panini grill men i dette tilfælde er en brødrister, en ovn eller en varm stegepande at foretrække for at opnå den ristede sprødhed.
Gammel note:
Det er en rigtig god idé altid at opvarme din ovn MEGA varm inden du bager glutenfrit. Ovne varmer også forskelligt. Min private ovn varmer almindeligt tror jeg men ovnen på mit arbejde varmer meget mere. Mange har fortalt mig at deres ovn ikke er så varm ved f.eks. 200 grader, så derfor er det altid bedre at starte med at bage dine boller eller brød i lad os sige en 230-245 grader. Selvom du sætter din ovn til 230 grader kan det jo godt være at den kun er ca 190 grader indeni. Derfor giver jeg dig her et råd: KEND DIN OVN, eller bag altid varmere og længere og hold øje gennem ruden.
I disse boller har jeg blandet lyst og groft mel.
Ønsker du lidt tungere og “sundere” boller så anvend blot grove meltyper som fuldkornsrismel, fuldkornsmajsmel, boghvedemel, teff mel osv.