You are currently viewing SEMLOR

SEMLOR

Disse skønne glutenfrie semlor er et alternativ til den danske fastelavnsbolle.
De kan laves med præcis den slags fyld du ønsker så det passer din smag. Alt fra smag af bær, chokolade, nødder og lakrids. Kun fantasien sætter grænser.
Her følger opskriften på en enkelt og klassiske semlor med vanilje og mandelsmag.

12 STORE ELLER 24 SMÅ

BOLLERNE:
9 dl vand
50 g gær
2 tsk ahorn sirup
2 tsk eddike, æblecider
2 æg
1 tsk salt
2 tsk vaniljesukker
4 tsk xanthan gum
50 g gul fiberhusk til bagning
100 g havremel, glutenfri
150 g kartoffelmel
150 g sukker
150 g rismel
150 g durramel/sorghummel
200 g maizena majsstivelse
50 g smør, blødt

PENSLING:
1 æggeblomme
1 dl sødmælk

MARMELADE:
300 g frosne bær
3 spsk sukker

MANDELMASSE:
400 g mandler
400 g flormelis
4 æggehvider (past)
1 tsk mandelessens

Pynt
1 liter piskefløde
2 spsk vaniljesukker (eller en portion vaniljecreme lavet på ½ liter sødmælk)

Vand, gær og sirup blandes sammen og sættes til side, mens du måler alle de tørre ingredienser af.
Rør de tørre ingredienser godt sammen.
Tilsæt eddike til væsken før du tilføjer lidt af tørvarerne under omrøring.
Tilføj de 2 æg til dejen og så de sidste tørvarer under omrøring.
Til slut rører du det bløde smør i dejen og lader maskinen køre i 5 minutter, så alt smør er rørt ind i dejen. Dejen er nu samlet men klistret.
Lad dejen hæve i skålen i 30-60 minutter, hæld dejen ud på et bord
smurt med olie, del dejen i det ønskede antal, form bollerne med lidt olie
på fingrene og lad dem hæve tildækket i 1 time mere (du kan også forme

Opvarm din ovn til 250 grader varmluft.

Bollerne pensles med 1 æggeblomme pisket med 1 dl sødmælk inden de bages.
Sænk temperaturen til 200 grader når bollerne er sat i ovnen.
Bag dine boller i forvarmet ovn på 200 grader varmluft i 15 for små og 25 min for de store, bagetid er afhængig af størrelsen.

Mens bollerne er i ovnen kan du lave mandelmassen og marmeladen. Du skal riste mandlerne på en stegepande og derefter blende dem til mel. Når melet er kølet blandes det med de øvrige ingredienser.
Når du laver marmeladen skal du blot koge det hele ind i små 20 minutter. Den må gerne være lidt syrlig, men smag den til med sukker efter din egen smag.

Når bollerne er kølet efter 1 times tid så fylder du dem med marmelade (kan undlades) og mandelmasse. Til slut pynter du med pisket fløde, inden du sætter toppen på.

God fornøjelse og velbekomme.