nips salt
1 æg
1 tsk kanel
1 tsk xanthan gum (kan undlades)
1 tsk vanillesukker
1 tsk kardemomme
1 tsk ahornsirup
1 tsk eddike
4 dl lunkent mælk
25 g øko gær
25 g fiber HUSK
35 g sukker
50 g smør
50 g maizena
50 g rismel
50 g havregryn
50 g majsmel
50 g tapiokamel
50 g fuldkornsrismel
minimum 1 kg Palmin
Mælken lunes lidt og blandes med gær og sirup.
Mix alle tørvarer sammen.
Smelt smør på svag varme og pisk det let med mælken og ægget.
Tilsæt eddike til væsken før du blander de tørre ingredienser i.
Alle ingredienser røres hurtigt sammen med piskeris eller allerhelst på maskine i 5 minutter.
Dejen er nu lidt gele-dej-agtig og kan håndteres med det samme eller efter 5 min med olie på hænderne.
Jeg håndterer aldrig denne type dej på et bord med kagerulle for den klistrer lidt men istedet benytter jeg mig ofte af denne metode:
Rul dejen ud mellem 2 stykker bagepapir med (raps/solsikke) olie på til ca 1 cm tykkelse. Jeg bruger hænder istedet for kagerulle, altså trykker og masserer dejen flad.
Alternativt kan du forsøge at rulle dejen ud med lidt rismel på bordet, dejen og kagerulle.
Normalt laves norske klejner store ca. 5 x 10 cm men du bestemmer selv størrelsen og evt. formen.
Varm palminen op til 180 grader og placer forsigtigt dine klejner/doughnuts i palminen ved hjælp af metal spatel/gaffel ect.
De skal kun have ganske kort til på hver side fær de tager farve, dvs du skal vende dem i palminen efter 30-80 sekunder afhængig af tykkelsen og størrelsen på de klejner/doughnuts du har lavet.
Placer dine klejner/doughnuts på køkkenrulle til at suge det overskydende palmin.
Dekorer dine klejner med drysset flormelis, chokolade eller klasikkeren; glasur lavet af flormelis med citronsaft eller limesaft med lidt gul farve i.
FYI: Du kan udskifte melet som du ønsker, husk blot at mixe min 2 slags så de ikke smager for meget af kun en slags mel.
Havregrynene er med til at de hæver lidt mens du laver dejen.
Lader du dejen hvile lidt undervejs, hvilket ikke er nødvendigt, så vil du kunne se at dejen hæver fint.
ENJOY