Lidt om mig selv og formålet med denne side 🙂
Velkommen til min side. Jeg hedder Betina Munk og er fra året 1983.
Her på siden deler jeg mine opskrifter i håb om at mange med cøliaki eller dem der lever et glutenfrit liv vil få glæde og gavn af dem.
I må meget gerne via link, navn eller tag, dele mine opskrifter eller henvise til en af mine opskrifter hvis I har benyttet den.
I sommeren 2016 fik jeg konstateret cøliaki. Det skulle vise sig at ændre mit liv på så mange måder. Jeg vidste på det tidspunkt stort set intet om cøliaki og hvilken stor betydning det skulle få for mit liv fremover. Min lille søn fik kort tid efter også konstateret cøliaki. Ikke fordi at han hverken var underernæret eller havde klassiske symptomer, tværtimod, men fordi jeg insisterede på at få ham undersøgt da der var noget inde i mig der bare vidste at han også havde det og jeg fik ret.
Jeg har igennem hele mit unge liv elsket at bruge tid i køkkenet. I mange år har jeg bagt med Aurions fine produkter og elskede især et mørkt rugbrød med masser af korn og kerner og vigtigst af alt, den mørke maltmel. Især den smag kan være svær at få i et lignende glutenfrit brød, men syntes nu at mit mørke kernebrød er en god erstatning for rigtigt rugbrød.
Nu når jeg er mor, synes jeg at det både skal være hurtigt, enkelt og næringsrigt det jeg laver, dels fordi jeg selv har reaktiv hypoglykæmi og min søns far har diabetes 1, men også fordi at det personligt ikke giver så meget mening at fylde tomme kulhydrater på kroppen.
Jeg har forståelse for at mange syntes det både er kompliceret og tidskrævende at leve glutenfrit især hvis man selv skal bage, men jeg kan garantere dig for at det slet ikke behøver at være så kompliceret. Du skal blot vænne dig til at lave lidt større portioner når du finder en god opskrift, for det er altid godt at have fryseren fyldt, ikke mindst med brød.
Det skal være lækkert at spise mad og bagværk men det skal også være nemt at lave.
Find ud af hvad der virker for dig. På nettet og i bøger findes der efterhånden en del opskrifter som du vil kunne samle sammen til dine favoritter. Et god råd er at finde noget som passer dig og din smag og så holde dig til det. Mit mål er at dele ud af mine erfaringer i håb om at gøre dit liv lettere. Her på siden vil jeg med dig dele måltider til en hel dag.
En rigtig god ide kan også være at tænke på hvordan du kan spare tid i hverdagen.
Har du en opskrift som du har fundet ud af passer dig rigtig godt så kan du lave et par poser klar med alt det tørre blandet.
Lad mig give dig et eksempel:
Til mit mørke kernebrød skal du benytte disse tørvarer: salt, fiberHUSK, maizena, mel og kerner.
Dette kan du i X antal poser veje af næste gang du bager sådan så du næste gang du vil bage brødet kun skal blande vand med gær, sirup og eddike og så blot tilføje posen med tør varerne. Lidt ligesom at købe et produkt i supermarkedet. Det eneste du blot skal huske er at tør varerne blot skal blandes godt så fiberHUSK/bagepulver/xanthum gum bliver fordelt.
Min teknik er nemlig er nemlig meget enkel; at blande vådt og tørt hver for sig, for afslutningsvis at blande vådt og tørt sammen og vupti, brødet skal blot have et par minutter på røremaskinen, derefter i en brødform og så til sidst i ovnen. Mit bagværk KAN hæve men behøver ikke, netop fordi jeg som mor nogle gange har behov for at have noget spiseligt klar rimelig hurtigt og for at det skal være sjov for min søn fra 2014 at være i en process hvor hans tålmodighed rækker til hele forløbet fra start til slut.